De ce și cum m-am apucat eu să-mi schimb stilul de viață la menopauză

Odată cu intrarea la menopauză, nu pot să spun că viața mea a devenit un calvar, dar multe lucruri s-au schimbat nu tocmai în bine, după cum unele dintre voi le știți, pentru că le-ați „experimentat” deja …

Greutatea a fost unul dintre primele impedimente. Deși aveam o viață activă, pe neobservate, în următorii ani, am luat 15 kg, și stiu de ce: pentru că am început să simt nevoia și să mănânc din ce în ce mai multe dulciuri și carbohidrați. Primul inconvenient al luatului în greutate, a fost că a trebuit să-mi schimb numărul de la haine. Apoi am început să simt și unele mici discomforturi că să nu zic chiar dureri, la spate și în articulațiile genunchiului, nu mă mai mișcam cu ușurință… Am observat și faptul că începusem să devin mai agitată și mai nervoasă, mă iritau foarte multe lucruri cărora nu le dădeam pînă atunci atenție. „Cireașa de pe tort” a fost însă când am primit rezultatele unui set de analize de rutină, și m-am speriat: glicemie, colesterol și trigliceride mărite, ce-i drept doar puțin peste limită, dar oricum nu se încadrau în valorile normale, ceea ce era un semnal de alarma.

Nu am luat imediat o decizie, nu am vrut să merg la medic pentru că nu era încă cazul, dar am simțit că daca continui cu stilul meu de viață din ultimii ani, de când intrasem la menopauza, nu o să fie bine. Adică mâncam pe apucate și mult junk food pentru că nu aveam chef și că să fiu sinceră nici timp să gătesc. Nu făceam mișcare decât ocazional. Aveam prietene și prieteni „toxici”. Începusem să simt o lipsă de interes pentru multe lucruri din jurul meu. Mă preocupau doar stările mele neplăcute care apăruseră în viață mea odată cu menopauza…

Așa că într-o zi, m-am trezit  și am spus  „STOP” stilului meu de viață de până atunci. Am început să mă informez, și  într-un timp scurt am decis că trebuie să fac câteva schimbări majore în stilul meu de viață daca îmi doream  să-mi mențin sănătatea și să înlătur efectele menopauzei din viață mea, bucurandu-mă  de anii pe care-i aveam în față.

Și iată, schimbările pe care le-am făcut:

Dieta

A fost prima mare schimbare, și destul de grea… Am  decis, la început singură, ce să scot și ce să mențin din ceea ce începusem să mănânc „abuziv” odată cu menopauza: dulciuri, pâine, pizza, biscuiți, prăjituri, patiserie, altele. Ulterior, am  consultat și o prietenă nutriționist, cu care am discutat și identificat ce trebuie să mănânce o doamna 50+/- la meopauză, moment în care mă aflam eu, și am adoptat o dieta zilnică care a început să conțină: legume + fructe + nuci & migdale & semințe de dovleac și floare asoarelui, reducând pâinea + carbohidrații + dulciurile + alte multe prostii pe care le mâncam uneori pe parcursul zilei, seara la televizor la un film, sau în weekend când îmi perimiteam orice fară limite.

Mișcare

Am introdus-o în viață mea raportat la menopauză, la faptul că citisem că toate studiile dovedeau că impactul mișcării la 50+/- este mult mai eficient dacă nu este agresivă, gen programe de fitness, zumba, aerobic, altele. Așa că am optat pentru:

  • 10 000 Pași pentru Sănătate

Am început odată pe săptămână, mă îmbracăm sport în funcție de sezon și făceam acest tip de mișcare într-un parc  1 ½ ora. Combinam mersul conștient cu  exerciții de respirație și de mindfulnesss, adică nu mă mai gândeam  decât că sunt „aici și acum” ascultam pasările și foșnetul frunzelor, dădeam atenție  picăturilor de ploaie sau fulgilor se zăpadă dacă-mi cădeau pe obraji și mă gândeam la ceea ce simt

  • Yoga 50+/-

Aveam multe rețineri pentru că faima lui Gregorian Bivolaru din anii tinerețîi mele, a aruncat o umbră greșită asupra a ceea ce însemnă yoga. Am descoperit tot informandu-mă, că este excelentă la menopauză pentru sănătatea corpului: spate, articulații, dar și pentru liniștea gândurilor și relaxare. Așa că am căutat , și am găsit  „Yoga 50+/-  și de mai bine de trei ani practic yoga (online acum),  odată pe săptămână. Marea mea  șansă la acel moment, a fost să o descopăr pe dr Ioana Mateescu, instructor hatha yoga, care de la prima lecție mi-a spus „ aici facem yoga peantru sănătate” și  explica la fiecare sesiune ce efecte avea fiecare exercițiu pentru sănătatea corpului.

Pasiuni

Am privit o perioadă adânc în mine și am încercat să descopăr ceva ce m-ar pasiona să fac, cu ce-mi să-mi ocup un timp dincolo de ceea ce făceam în viața mea de zi cu zi, care să mă bucure, și la un moment dat mi-am lansat mie însami o provocare: grădinăritul, care acum chiar a devenit o pasiune! Deși nu am avut niciodată o gradină proprie, am făcut primul pas decizând să mă ocup de spațiul verde din spatele blocului în care locuiesc, la acel moment cu  gunoaie și îmbăcsit… L-am curățat, l-am săpat, și am plantat la început câțiva iriși aduși de mine de la Mogoșoaia unde îi admiram în fiecare primăvară, apoi bulbi și câțiva arbuști primiți de la o prietenă sau cumpărați. Când au apărut primele flori din bulbi și au dat primele frunzulițele ale arbuștilor, m-am bucurat că un copil mare și mi-au dat lacrimile. Continui cu grădinăritul primăvara și toamna, și-mi dă o stare de bine fizică și emoțională extraordinară.

Frumusețea & Sănătatea Corpului

Pentru piele, par și unghi,i care știți că sunt afectate de scăderea dramatică a colagenului, am început să beau un sirop natural de  colagen și au inceput să se vadă efectele. Analizele mele s-au modificat și se mențin bune după primul an de „dieta”, deși nu i-aș spune așa, ci mai degrabă după un stil de mâncat sănătos. Corpul meu să simte foarte bine de când fac regulat mișcare și yoga.

Am dat la o parte relațiile toxice din viață mea

Știu că este o decizie grea, pentru că la o anumită vârstă ai prietene și prieteni de o viață. Dar nu mai suportam acele discuțîi interminabile despre boli, insomnii, dureri de cap, chiar depresie. Deci, nu vreau să spun că le-am eliminat cu totul, dar am făcut o revizuire cu cine nu mai împărtășeam aceleași valori. Și nici nu am încercat să impun nimănui noile mele valori, pentru că eu cred că doar puterea exemplului și efectele acestora asupra mea puteau să o facă.

Am un stil de viață adaptat menopauzei, în care mă mențin de câțiva ani buni. Sincer, pot să vă spun că am avut uneori momente de îndoială, dar nu am renunțat. Sunt în „liga” celor care nu care iau medicamente pentru orice, pentru că eu m-am convins pe propria piele, că sănătatea vine din corpul tău dacă știi cum să o faci să vină.

Avem resurse extraordinare pe care putem să le folosim. Corpul vostru vă aprecia ceea ce faceți pentru el, și medicul interior vă vă ajuta, trebuie doar să vreți !!!

Distribuie pe Facebook