Emoțiile sunt liantul vieții

Emotiile sunt liantul vietii. Cand ne gandim la experiente trecute o facem uneori cu placere, alteori cu tristete. Daca ne facem planuri de viitor sau visam la „cum ar fi daca…”, atunci bucuria, teama sau alte emotii sunt mereu prezente. Iar cand vorbim cu cineva, in spatele cuvintelor este mereu o emotie care le misca si le trimite, ca un porumbel calator, catre destinatar.

Oare tu cum iti percepi emotiile?

Desi putem vorbi la infinit despre emotii si nuantele lor, sfera emotionala trece cu mult dincolo de cuvinte. Corpul este cel care le resimte integral, reactioneaza si chiar le inmagazineaza in tipare emotionale care ii influenteaza apoi functionalitatea, sanatatea si comportamentele. Emotiile se transforma in hormoni, iar hormonii ne ghideaza atat corpul, cat si gandurile. Pe de alta parte, si gandurile influenteaza emotiile; este un dans perpetuu in care nu stim cine a facut primul pas.

Atunci cand ne referim la emotii, intram de fapt in legatura profunda corp-minte-spirit. Exista o conexiune puternica intre cele trei componente, starea fiecareia influentandu-le pe celelalte doua. Daca suntem puternic emotionate vom resimti si in corp bataile accelerate ale inimii, strangerea stomacului si asa mai departe. Pot aparea o multitudine de senzatii si ganduri care determina modul in care actionam. Daca ne simtim rau fizic, incepem sa ne ingrijoram iar urmarea este aceea ca de multe ori nu mai suntem deschise catre comportamentele prosociale. Simplul gandul ca nu aratam corespunzator sau nu performam asa cum ne dorim in anumite contexte ne poate induce tristete si dorinta de a ne retrage si chiar de a ne izola.

Acestea sunt doar cateva exemple de situatii frecvente, traite de noi toate, care ilustreaza fluctuatiile fiintei noastre. De retinut ar fi ca fiecare gand, comportament si emotie au jucat un rol in adaptarea noastra la diferite contexte de viata; insa vine un moment in care vechile tipare nu ne mai folosesc si trebuie inlocuite de ceva nou, acel ceva care ne sustine sa ne traim viata cu bucurie si sa inflorim.

In acest demers constientizarea este esentiala. La fel si lucrul pe toate palierele, onorand fiecare parte a noastra asa cum se cuvine, acordandu-i dreptul la vindecare si atentia cuvenita. Dupa mai multi ani de practica, in primul rand cu fiinta mea, consider ca a lucra cu emotiile prin terapie vorbita dar si prin practici somatice este o abordare benefica a realitatii noastre interioare; calatoria noastra de vindecare, de reinnoire este ca un puzzle cu mai multe piese, care se regasesc impletite armonios in abordarea holistica.

Important este sa ne onoram pentru ceea ce suntem, pentru ceea ce am trait in trecut si pentru aspiratiile noastre din prezent. Acesta este inceputul unei calatorii minunate prin viata.

Distribuie pe Facebook